Jackson Commons

Roxbury, MA

Client

Urban Edge

Program

Adaptive re-use and gut renovation of existing 100-year old building and 4-story addition to include 37 mixed-income rental apartments, community learning center and retail/office space.

Sustainability

LEED for Homes Gold

Solution

The design incorporates the adaptive reuse of the 3-story Webb Building and a 4-story addition that extends the new streetwall established in the Jackson Square master plan. The building’s brick detailing and corner steel, glass and metal panel composition establishes the building’s street presence from the southbound approach to the site. The new brick façade complements the reconstructed Webb Building’s original door and window patterns and historic cornice, extending around the corner at Columbus Ave. and transitioning to a more modern composition of windows and painted clapboard and panels.

Along with the neighboring Youth and Family Center, Jackson Commons, frames the entry to the new Jackson Square from the north. The first floor of the building contains community uses and educational programming that operate during the day and into the early evening hours, activating the Street and providing better security for the building and the immediate neighborhood. A south-facing open space/play area for the residents is sheltered from Columbus Avenue noise and traffic.

Twenty-one apartments are affordable to households who earn up to 60% of the Area Median Income (AMI). Another eight units are dedicated for extremely low-income households (up to 30% AMI) who are transitioning out of homelessness. The remaining eight are workforce housing: three units are affordable to households who earn up to 80% of AMI, and five are affordable to households who earn up to 110% of the AMI. This creates a mixed-income community while retaining the focus on affordable housing.

Press

Press Release, May 2015

Awards

2017 Best in American Living Award
National Association of Home Builders