Massachusetts Maritime Academy Cadet Housing, Company 4

Buzzards Bay, MA

Client

Massachusetts Maritime Academy
Massachusetts State College Building Authority

Sustainability

LEED Silver Certified

Program

Company 4 cadet housing addition and phased renovations of Companies 3, 4, and 6 to increase bed count from 1,074 to 1,450

Solution

In 2012 PCA was tasked with adding 300 to 350 beds to the popular Massachusetts Maritime Academy (MMA) campus. PCA evaluated the original program and suggested taking a broader approach to the programming of the complex, reviewing the entire six Companies and Mess Deck complex in relation to the overall housing experience. A feasibility study and master plan prepared for the Massachusetts State College Building Authority (MSCBA) and MMA reviewed multiple siting options for the expansion, the implications of triple-bunking the existing rooms, and infrastructure and amenity upgrades needed to support growth.

On an extremely constrained waterfront site with many regulatory restrictions including Conservation Commission limits and flood zones, PCA chose to build up and out over one of the last buildable buildings. The Company 4 addition adds two floors to the existing 4-story building – a continuation of PCA’s similar approach to expand capacity over Companies 1 and 2 in 2007. To obtain additional beds, this upward expansion was balanced with an outward addition off the north side. The new footprint includes a 6-story wing housing cadet rooms, bathrooms and lounges with waterfront views. In addition to the main housing expansion, a 6-story connector building was created between Companies 2 and 4 allowing for increased access to the upper floors and access to the Company 2 elevator. Inside the building, the existing four floors of Company 4 were fully renovated with new core restrooms, stairwells railings, flooring, and an expanded Health Services suite on the ground floor.

The exterior landscape and hardscape were also completely renovated to accommodate future master plan implementation. The redesign transforms the front plaza, creates new sports courts in the rear courtyards, adds compactor areas off the main loop road, and renovates and re-landscapes the loading dock area off the Mess Deck to hide it from view. Complimenting paving design initiated along with the recent Library project, PCA designed a layout conducive to getting the busy cadets where they need to go while offering quiet places to rest when time allows.

Awards

2016 Reconstruction Award – Bronze
Building Design & Construction Magazine

2016 Innovator Award – Best Renovation of Existing Dorms/University Housing
Student Housing Business