Northeastern University Speare Commons Student Center

Boston, MA

Client

Northeastern University

Program

14,500 SF renovation for “one-stop” student services center, including administrative offices, conference space, IT center, and cafe.

Challenge

Create a spatial and figurative center for the consolidation of administrative offices to increase the convenience of on-campus living and to encourage socializing.

Solution

A new pedestrian scale entrance on Huntington Avenue connects with the main thoroughfare of Northeastern’s campus. Custom light pendants invite students to enter and create a visual connection to the exterior. The new reception desk at the entry way welcomes and directs students to services.

Awards

Educational Interiors Showcase Outstanding Project, 2005
American School and University

International Illumination Design Award

Boston Region, 2005

Illumination Engineering Society