Washington Place

Newtonville, MA

Client

Mark Investments

Program

140 apartment units with 44,400 SF of ground floor retail, a 2,030 SF community art center, surface parking for 99 and underground parking for 210 cars.

Challenge

Washington Place is positioned to appeal to sophisticated young urban professionals and empty nesters, requiring an interior design approach that appeals to both groups. Abutting an historic district on one side, the team crafted a progressive design that respects its context, with light and airy industrial motifs blended with the deeper tones of historic color palettes.

Design Solution

The PCA interior design team worked with Mark Development to develop a historic yet modern palette to tie Washington Place’s three buildings together in a stylish, appealing manner. The result is a sophisticated hospitality feel that combines traditional materials with contemporary patterns and applications. Deep colors throughout the combined 1000SF, spread over four amenity spaces, alongside accents of Persian-style carpets, and dark wood tones bridge new aesthetic sensibilities with traditionalist interiors.

A central lobby, shared by the West and Middle building, features a 2-story grand entrance, framed by an iconic staircase and dark wood slatted walls. Designed as the buildings’ first impression, the central lobby invites people to be part of the Washington Place community. A leasing office and multiple seating arrangements give space for people to learn more as prospective tenants or sit down for a coffee and to wait for ride-sharing services as residents. In the East Building, an art studio managed by the New Art Center of Newton is set up to offer classes and workshops – knitting Washington Place into the neighborhood fabric.

In the central lobby, cascading light fixtures follow the line of the staircase and draw the eye upward to a floating fitness center and a walkway that connects the West and Middle buildings. On this 2nd floor, residents can socialize, and hang out in an active amenity space that includes zones such as a game room, demo kitchen, and multiple lounge areas. Uses are separated and defined by open-shelving, paneling, and changes in flooring, creating cozy nooks while maintaining overall transparency in the space.

An additional 5th floor amenity, featuring work spaces, and a library, and quiet lounge is designed to be a relaxing spot to read, or meet a friend for a glass of wine. A meeting room, separated by a modern interpretation of French doors can be converted for private and public functions. The adjacent fifth floor roof deck contains both public and private zones, which allow some or all the 5th floor amenity to be rented for resident events.